Slapen

Afdrukken
PDF

slapenSlapen doet de mensheid al sinds zijn bestaan en er zijn vele mogelijkheden om te slapen. In vroegere tijden volstond de grond maar al snel werd er een heerlijk nest gemaakt van stro, bladeren en dies meer. Uiteraard met voortschrijdende inzichten verhoogde ook het slaap comfort. Draagbare slaapvarianten deden al snel hen intrede eerst wellicht als een vacht van een dier en later als geweven wollen dekens. Ook is de hangmat een prachtig opvouwbaar voorbeeld van een bed dat nu in onze moderne tijd nog steeds bestaat.
Voor het opvouwbaar slapen kunnen we een onderscheid maken tussen een bed dat je meeneemt op reis; hetzij een luchtbed, een veldmatras een veldbed of jawel een hangmat. Voor deze zaken verwijzen wij u naar het hoofdstuk vakantie. Het andere onderscheid dat er gemaakt kan worden is het opvouwbaar maken van een bed binnenshuis, hetzij een permanent bed dat dient als ruimtebesparende oplossing of als een opklapbaar of opblaasbaar logeerbed.

Om te beginnen zullen we eerst de verschillende verschijningsvormen van een bed dat opklapbaar is beschrijven:vouwbed, wentelbed, verticaal opklapbed, duobed allen eventueel in een kast ingebouwd.  Daarna worden ook de divers varianten genoemd die ook onder het kopje zitmeubilair kunnen vallen de slaapbanken en slaapstoelen.

Vouwbed

Het vouwbed is een bed dat in het middengedeelte opgevouwen kan worden om een scharnier punt, onder dit scharnierpunt bevinden zich vaak wieltjes. Op deze wieltjes kan het opgevouwen bed gemakkelijk getransporteerd worden binnen het huis en naar een plekje gereden worden waar het uit de weg staat. Het is een ideaal logeerbed ook omdat het een echt matras heeft en er een spiraal of latten bodem bij aanwezig is. Een goed ligging van het lichaam met een perfecte ventilatie staat garant voor een goede nachtrust, het vouwbed is derhalve niet te verwarren met een stretcher!

Wentelbed

Het wentelbed is een bed dat horizontaal weggeklapt wordt dus over de gehele lengte van het bed, dit kan geschieden door een bevestiging aan de muur of het kan ook zo gebouwd zijn op een standaard. Er klappen automatisch pootjes uit waar het gehele bed op afsteunt en het kan door het contragewicht(vaak een veer) heel gemakkelijk uitgevouwen worden. Het bed is er in diverse slaaplengtes verkrijgbaar tot zelfs een royale lengte van 220 cm, de breedte varieert van een enkel slaper 80 cm tot het formaat van een tweepersoons twijfelaar 140 cm.

Opklapbed

Eigenlijk hetzelfde als een wentel bed met het grote verschil dat het bed verticaal opgeklapt kan worden. Zolang het bed is om op te slapen zo hoog zal het dus minimaal in de lucht komen. Het grote voordeel van dit concept is is dat er maar een relatief kleine footprint overblijft als het bed opgeklapt is. Als we uitgaan van een eenpersoons uitvoering van 200 cm lengte en een breedte van 80 cm, Zal dit verticale opklapbed in opgeklapte toestand slechts 30cm bij 80cm bedragen dit is een serieuze besparing op de veelal kostbare vloeroppervlakte. Het werkt net als het wentel bed vaak met veren die een contra kracht produceren en het dus relatief gemakkelijk is om het bed uit te klappen. Door middel van een rubberen band kan het dekbed op zijn plaats gehouden worden en is het bed bij het uitklappen direct te gebruiken. Vaak zit er aan de hoogste inklapzijde een plank waarop men iets kan plaatsen en waaraan een gordijn is bevestigt

Opklapbed in kast vouwbed in kast

Vaak worden bovengenoemde slaapmogelijkheden ingebouwd in een kast. Dit kan men zelf doen of een specialistisch timmerbedrijf kan vele mooie oplossingen voor u vervaardigen. Zo krijgt het opklapbed in kast een eigen  identiteit die ideaal bij uw eigen inrichting past. Uiteraard zijn er ook veel fraaie kant en klare voorbeelden verkrijgbaar. Er is zelfs een opklapbed in kast die als ie ingevouwen wordt een eethoek tevoorschijn tovert. Uiteraard is dit één van de vele bijzondere verschijningsvormen van de bedkast. Er zijn zeer strakke designvormen beschikbaar waarbij als een soort magisch iets uit de muur een volledig opgemaakt bed verschijnt met allerlei sfeermaker eromheen, spiegels, leeslamp, audioapparatuur wekkerradio en zelfs een flatscreen.

Duobed

Het duobed is de ideale oplossing voor logees, of voor de slaapkamer waar meerder kinderen slapen en een stapelbed niet tot de mogelijkheid behoort. Het is eigenlijk een gewoon meestal eenpersoons bed, waaronder zich op wietjes een tweede bed bevindtt die door een simpele trekbeweging vanonder het eerste hoofdbed tevoorschijn komt. Vaak met een spiraal of lattenbodem en uiteraard een volwaardig matras dat de nachtrust absoluut ten goede komt.

Slaapbank

Ook hier geldt weer dat er verschrikkelijk veel verschijningsvormen beschikbaar zijn van een slaapbank. Gekend is de zeer fraaie Martin Visser bank die in een inrichting van design vaak te vinden is. Strak vormgegeven bank die prima zit voor drie personen, maar die door één simpele trekbeweging verandert in een eenpersoons logeerbed. Deze slaapbank is veel te vinden in ziekenhuizen op de artsenkamers die dienst doet als comfortabele zitgelegenheid maar als de arts dienst heeft en moet blijven slapen in het ziekenhuis een perfect bed vormt. Verder zijn er ook slaapbanken die kunnen veranderen in een tweepersoons bed, zeer veel oplossingen ook hier. De meest basale vorm is wel dat de zitkussen van de bank uitgerold worden en men kan slapen op de zitplaats en de neergeklapte rugleuning. Maar er zijn ook exemplaren beschikbaar die een echt zwevende ondergrond hebben en men slaapt op een echt geïntegreerd matras. Vaak zijn dergelijke banken te vinden bij Studenten en starters op de woningmarkt. Men slaat immers twee vliegen in één klap  enerzijds is er de ruimtebesparing anderzijds heeft men nu voor één prijs zowel een bed als een bank.

Opvouwbare Producten

Diverse Producten

Akoestische Top opklapgitaar Akoestische Top opklapgitaar

Nu Online

We hebben 14 gasten online