Tipi

Afdrukken
PDF

tipiDe overeenkomst tussen een wigwam en een tipi zijn, dat ze allebei een onderkomen vormen voor de indianen in Amerika en dat het skelet gevormd wordt door houten palen.Hier houdt de vergelijking dan ook zo'n beetje op. De wigwam is een vaak koepelvormige “hut”die bedekt is met riet of met de schors van een boom veelal de bast van een berk (waarvan trouwens ook hen kano's  worden gemaakt). Het is een meer permanente woning, die plaats biedt aan één familie ze zijn niet hoger dan zo'n 2 a 3 meter.

Tipi

De tipi is een kegelvormige tent die met zijn lange stokken in de lucht een imposante verschijning vormt. Zij kunnen gemakkelijk 5 meter hoog en vaak nog  hoger zijn. Er zijn tenten die een diameter van meer dan 10 meter hebben en derhalve dus een woonoppervlak binnen de tent creëren van zo'n 63 vierkante meter. De tentstokken zijn vaak van ceder of vuren hout en werden in de oude dagen bespannen met gelooide dierenhuiden vaak bizonhuiden. De binnenkant van de Tipi was gevoerd en er was een deur aanwezig die men open en dicht kon doen. Bovenin de tent zaten rookgaten die met lange stokken en touwen  open en dichtgezet konden worden, naar gelang er behoefte was aan een schoorsteen of ventilatie. Of ze konden juist dichtgezet worden bij extreme regenval.

Opzetten

Voor het opzetten bindt men twee of drie hoofdpalen aan elkaar vast en richten deze op. Dan worden de andere palen er in kruisverband rondom tegenaan geplaatst zodat ze elkaar vastklemmen, dit konden wel 20 palen in totaal zijn. Dan werd de capevormige bekleding om de palen gedaan en aan de grond vastgepend. De randen die aan elkaar sluiten werden verbonden met houten pennen, in dit verbindings gedeelte bevond zich dan ook vaak de ingang.

Decoratie

De Tipi's waren vaak beschilderd in allerlei motieven en zo kon men ook aan de tipi een bepaalde stam herkennen. In die tijd was het plaatsen en decoreren een echt bezigheid voor de vrouwen. De mannen gingen aangekomen op de nieuwe locatie gelijk op jacht om de stam van voedsel te voorzien.

Houten Travois

Als de tipi weer mee ging op reis werden de lange tentpalen aan de flanken van paarden gebonden en sleepte ze over de grond mee, zo had men een soort transportwagen. Dit A-vormige  transportmiddel wordt ook wel “houten travois” genoemd. Zo kon men naast veel goederen ook personen vervoeren, vaak de kinderen en oudere indianen. De indianen hadden vaak ook honden en zelfs zij hadden ook zo'n A-constructie aan hen flanken om wat kleinere spulletjes mee te transporteren. Op locatie aangekomen kon de tipi weer snel opgezet worden. Met in het midden een vuurplaats die vaak werd gebouwd van stenen die men ter plaatse vond, hiermee kon men de tipi verwarmen en erboven een maaltijd bereiden.

Prairie Indianen

De Tipi  werd vaak gebruikt door de indianen van de grote vlakten. Deze grote vlakten bevonden zich van Noord Amerika tot Canada en staan ook bekend als de Great Plains. Deze indianen waren echte nomadische volkeren, die snel hen tipi wilden opzetten of afbreken op hen reizen over deze vlaktes, ook wel de prairie. De vlaktes waren een zee van gras en bizons en ander wild deden zich er tegoed aan, de indianen reisden achter de kuddes bizons aan. De prairie indianen gebruikten bijna alles van de bizon, hen vlees aten ze, van hen botten maakten ze gebruiksvoorwerpen, hen huid werd als bont of leer gebruikt voor kleding en tentdoeken, en zelfs hen gedroogde mest gebruikten ze als brandstof.

Stammen

Alhoewel de stammen indianen op de great plains niet allemaal dezelfde taal spraken communiceerden zij met gebaren. De volgende stammen waren te vinden op deze grote vlaktes;  Zwartvoet, Dakota (sioux), Crow, Cheyenne, Comanche en Pawnee.

Bizons

Toen de bizon populatie sterk afnam nam ook het gebruik van huiden als tentdoek af. Tegen 1870 verstrekte de Amerikaanse regering de Crows zeildoek voor hen tipi's en dit wordt nu nog steeds als zodanig gebruikt.

Tipi in moderne tijd

Juist nu of nog steeds is er een veelheid verkrijgbaar aan tipi's, er zijn de echt moderne varianten die wel het model van een tipi hebben maar verder zijn opgebouwd uit aluminium of glasfiber tentpalen die worden bespannen met zeil of nylon. Veel mooie variaties zijn aanwezig, er zijn zelfs exemplaren met een allesbrander op pootjes in de tent, met een heuse schoorsteen. Maar zeker ook zijn er gespecialiseerde bedrijven die zich hebben toegelegd op de grote exemplaren, die een echt prairie gevoel oproepen. Maar vooral bedoeld zijn om grote groepen te herbergen bijvoorbeeld padvinders die op kamp gaan of andere semi avonturiers.

Oude Stijl

Ook zijn er bedrijven die juist de echte antieke Tipi nabouwen, met zelfs de beschilderingen en het interieur naar de oude tijden geïnspireerd. De echte houten tentstokken zijn speciaal geïmpregneerd en man kan kiezen voor diverse hand beschilderde motieven. Ook kunnen er versieringen aangebracht worden in oude indianen stijl waar veren en wol voor worden gebruikt. Deze stuk voor stuk handgemaakte kunstwerken weerstaan allerlei weertype's, van orkaan, tot stortbui en van koude tot hitte. Er is een gespecialiseerde firma die zijn tenten zo echt maakt, dat zij gebruikt zijn voor de film “dances with the wolves”.

Opvouwbare Producten

Diverse Producten

Luchtbed Luchtbed

Nu Online

We hebben 5 gasten online