Transport

Afdrukken
PDF

vouwbaar wielTransporteren doet de mens graag is het niet zichzelf danwel een ander of materialen die van de éne naar de andere plaats vervoerd moeten worden. Toch neemt men vaak tijdens dit transport een ander vouwbaar transportmiddel mee. Een vouwfiets in de kofferbak van de wagen, een opvouwbare kayak tijdens een missie bij commando's op hen rug, een zweefvliegtuig achter de auto of een opgevouwen deltavlieger op het dak van diezelfde auto. Of wat te denken van de forensen die zich met de trein dicht bij de plaats van hen werk bestemming laten brengen en een (electrische)vouwfiets een opklapstep of zelfs tegenwoordig een opvouwbare skateboard bij zich hebben, om het laatste stukje afstand comfortabel te overbruggen. Globaal valt het opvouwbare transport gedeelte op te delen in drie segmenten, te weten; Voertuigen, vaartuigen en vliegtuigen ofwel te land ter zee en in de lucht.

Het Wiel en de Voertuigen

De grootste uitvinding ooit door de mensheid wordt vaak het wiel genoemd. Met een wiel komt de mensheid vooruit nu kunnen we rijden in een koets rollend achter een paard, het waterrad geeft energie, ook gebaseerd op het wiel en nog ontelbare toepassing meer te noemen  door het wiel. En dan nu bijt de slang in zijn staart als een wiel jawel het is uitgevonden een goedwerkend vouwbaar wiel voor een fiets!! Hier ook gelijk één van de meest toegepaste opvouwbare toepassingen benoemd de vouwfiets, geschiedkundig zal de opvouwbare kayak meer geproduceerd zijn maar nu in deze tijd is de vouwfiets zeker in ons land een hot item.

Vouwfiets

vouwfietsDe bekendste vouwfiets binnen de forensen seen is absoluut de brompton. Een goed fietsende vouwfiets die gemakkelijk heel klein opgevouwen kan worden en  rijdend op klein wieltjes in zijn bagagedrager als een soort koffer meegenomen kan worden in de trein e.d. Er is altijd wel plek in een drukke trein voor de brompton. Op de bestemming aangekomen is het zeer snel uit  te klappen snel, veilig fietsen maar. Er zijn uiteraard ook vele andere goede verschijningen van een vouwfiets waarbij strakke design niet geschuwd wordt. Er bestaan ook een aantal zeer gewaagde ontwerpen voor vouwfietsen waarbij geen concessie gedaan wordt aan het opvouwbare aspect, de fiets eigenschappen hebben moeten wijken voor de vouwbaarheid maar dit zijn dan ook echt minutieus op te klappen vouwfietsen. Een genot van design zeer vernuftig maar zeer kleine wielen waardoor de stuur eigenschappen wennen zijn. Ook mooie professionele oplossingen zijn er op de markt voor de echte fiets avonturisten geweldige mountainbike's die meegenomen worden vouwbaar op diverse expedities

Elektrische vouwfiets en opvouwbare scooter

Uiteraard biedt de industriële revolutie ook een aantal zeer smakelijke opvouwbare oplossingen waarbij niet getrapt hoeft te worden. Er zijn de opvouwbare elektrische fietsen in vele verschijningen van een stoer mountainbike model tot de wat meer toerfiets achtige verschijning. Verder is er de gemotoriseerde opvouwbare scooter, aanwezig in mooi Italiaans design en veel gebruikt door BOB taxi's. De BOB taxi wordt gebeld en arriveert op een opvouwbare scooter deze gaat in opgevouwen toestand in de kofferbak van de klant zijn auto en wordt na thuisbrengen en afrekenen ontvouwd om naar de volgende beller door te rijden. Uiteraard ook veel gebruikt door mensen die hen auto buiten een parkeerzone gebied plaatsen om er vervolgens met de opvouwbare scooter mee naar toe te rijden. In sommige wereldsteden is de scooter zo terugverdient en het staat zelfs nog hip ook.

Allerlei

De opvouwbare concepten gaan al zo ver dat er zelfs een opklapbare concept automobiel is. Verder valt wellicht aan te merken dat er een ware opkomst is van opvouwbare scootmobielen, maar ook een opvouwbare golfwagen, of zelfs een opvouwbare cart in een koffer behoort tot het palet van opvouwbare voertuigen

Verder zijn er tal van opvouwbare transportmiddelen die onder een ander hoofdstuk behandelt worden; een opvouwbare step, opklapbaar skate board e.d.

Vaartuigen

Hoogstwaarschijnlijk bestonden er in onze beschaving eerder vaartuigen dan voertuigen. Een drijvende boomstam kon dienen als vaartuig. Maar een vouwbaar vaartuig waarbij valt dan te denken? Het is bekend dat de Eskimos al 5000 jaar geleden opvouwbare kayak's tot hen beschikking hadden vervaardigt uit hout baleinen en zeehondenleer. Wellicht zijn er ook andere verschijningen geweest, zoals een oprolbaar vlot.

Nu in onze moderne tijd is er nog steeds een enorm aanbod van opvouwbare vaartuigen. Hierbij ook meegerekend de opblaasboot, zoals bijvoorbeeld de zodiac, waar in een ander hoofdstuk dieper op in wordt gegaan. Hier bespreken we de opvouwbare boten Bananaboot en porta a bote en verder opvouwbare kano's en kayak's.

Opvouwbare Boot

Zowel de porta bote alswel de bananaboot zijn opvouwbare hardskin boten. Het zijn meerpersoons boten er kan een buitenboordmotor, roeispanen en/of een zeil op gemonteerd worden. Zeer simpel op te zetten boten die zeer weinig ruimte innemen in opgevouwen toestand. Gebruikt worden ze in allerlei pluimage variërend van expeditie missies, tot brandweer of recreatief gebruik. Waarbij de port a bote verkrijgbaar is in diverse maten en de grootste meer dan 4 meter in lengte is.

Opvouwbare Kayak of Kano

De mensheid is altijd al ingenieus geweest zo is bekend dat de Eskimo's al meer dan 5000 jaar geleden een opvouwbare kayak tot hen beschikking hadden gefabriceerd van walvis baleinen, hout en zeehondenleer. De boot werd uiteraard gebruikt om te jagen en te vissen in het poolgebied, dus ook in opvouwbare vorm zeer geschikt voor extreme omstandigheden. Nu in onze moderne tijd zijn er vele vormen van opvouwbare kayak's en kano's. Een kayak zit echt om het lichaam heen en men kan een spatscherm om het middel hebben zodat er enerzijds geen regen in de boot kan komen en anderzijds kan men er mee eskimoteren, dit is het om de as draaien van de kayak waarbij de inzittende met een manoeuvre van de peddel onderwater ervoor zorgt dat ie weer naar boven komt. Handig als je tijdens ruw water of harde wind omslaat. De kano is open van boven en wordt gepeddeld met een enkele spaan terwijl de kayak een dubbele peddel heeft dus zowel links als rechts een spaan, deze zijn uiteraard demontabel en passen dan weer mooi bij het opvouwbare concept.

Kayak

De kayak is er in één of twee persoons uitvoeringen en uiteraard van wisselende kwaliteit. De Nederlandse commando's gebruiken de opvouwbare kayak's van featherlight een Canadese firma die al bijna 100 jaar opvouwbare kano's en kayak's fabriceert. Het is een zeer lichte boot in te vouwen zo graat als een rugzak met zeer stabiele vaareigenschappen en zowel als één alswel als twee persoons is ie beschikbaar, zie de site van de commando's www.korpscommandotroepen.nl . Er zijn uiteraard ook meer betaalbare opvouwbare kayak's beschikbaar die ook prima voldoen voor recreatieve doeleinden, immers niet iedereen zal met zijn opvouwbare kayak aan een expeditie deelnemen. Zeer betaalbaar zijn de opblaasbare kano's die ook in diverse kwaliteits niveau's beschikbaar zijn variërend van een speelgoed kano tot rafters waardige kano's die de sterke stromingen van rivieren of kustwateren kunnen weerstaan. Voor meer informatie kijk verder op het gedeelte opvouwbare kano's en kayak's.

Vliegtuigen

icona5Gemakshalve verstaan we onder de opvouwbare vliegtuigen al die producten waarmee men kan vliegen of die de lucht ingaan als een vlieger. Eén van de eerste opvouwbare vliegtuigen had men in de tweede wereld oorlog die met hen opgeklapte vleugels in een duikboot plaats namen. Drie stuks van deze vliegtuigen had de Japanse duikboot aan boord. Er is een lange weg gegaan sindsdien zo zijn er op een vliegdekschip diverse soorten vliegtuigen die opvouwbare vleugels hebben ook helikopters waarvan de wieken ingeklapt kunnen worden behoren tot de mogelijkheden. Voor recreatief gebruik zijn er uiteraard de zweefvliegtuigen die opgeborgen in een aanhangwagen gewoon achter een personenwagen gekoppeld kunnen worden. Verder zijn er de Parapente parachute die kan vliegen door een rotor achter op de rug te bevestigen die zorgt voor de aandrijving als meeste eenvoudige vorm. In oplopende gradatie en prijs zijn ook de opvouwbare deltavlieger met of zonder motor beschikbaar en een ultraligth vliegtuigje waarin je echt kan zitten. De autogiro is een vouwbaar type helikopter waarbij een korte opstijg en landingsbaan nodig is. Ook kunnen we denken aan de talrijke variaties van opvouwbare vliegers die gebruikt worden voor; Kitesurfen, met vouwbaar karretje op land en het laatste is wel dat men zeevist d.m.v. een opvouwbare vlieger; zo kan men de lijn ver van de kust in het water krijgen. Uiteraard hoort ook de luchtballon tot een vouwbaar vliegtuig. En zijn er in de ruimtevaart ook diverse opvouwbare oplossingen te vinden.

Opvouwbare Producten

Diverse Producten

Opvouwbare Toneel Kijker Opvouwbare Toneel Kijker

Nu Online

We hebben 1 gast online