Opblaasboot

Afdrukken
PDF

Opblaasboot de naam zegt al genoeg een boot die schijnbaar opgeblazen moet worden. We kunnen dus de definitie hanteren dat een opblaasboot een boot is die als ie gevuld wordt met gas er een soort drijflichaam (de tube) ontstaat waardoor ie blijft drijven. Veel soorten opblaasboten zijn er  te noemen  waarvan de meest basale het opblaasbootje voor kinderen is. Maar er zijn ook professionele opblaasboten die onder zeer extreme omstandigheden hen functie verrichten als echt zeewerkpaard. Hierbij valt te denken aan de reddingsbrigade, offshore industrie en wat te denken van de zodiac's van greenpeace, die manoeuvrerend op een wilde zee trachten walvisvaarders tegen te houden.

Speelboot

De meest basale vorm van een opblaasboot is er ééntje vervaardigd van plastic waarin verder niets is aangebracht dan misschien wat roeidollen een echt speelbootje. Het is een volledig met lucht gevuld bootje en je kan het wellicht eerder aanmerken als een ballon waarin je zit op het water

Zodiac

Er zijn ook betere versies op de markt die ook opblaasbaar zijn waar dan soms een bankje in zit veelal beschikken zij wel over roeidollen. De bodem kan ook opblaasbaar zijn en de grote tube kan volledig rondom zitten, zoals bij een rafting opblaasboot. Er zijn ook versies op de markt waarbij de bodem opblaasbaar is of verstevigt wordt door een houten skelet of aluminium platen, hierbij zit dan aan de achter zijde geen tube maar een plaat die de tube verbindt en waar een buitenboordmotor aan bevestigd kan worden. Bekend als merk kunnen wij hier bijvoorbeeld de zodiac noemen.

RIB

Een RIB (Rigid Inflatable Boat) is een opblaasbare boot die een tube rondom heeft maar waar de bodemplaat van veelal polyester is. Dit verbetert enerzijds de vaareigenschappen maar zorgt er anderzijds voor dat deze boot niet zo snel lek gevaren kan worden. De RIB's zijn de echte zware jongens die gebruikt worden door o.a... de KNRM (koninklijke Nederlandsredding maatschappij) maar zoals ook eerder genoemd greenpeace, seashepperd, offshore etc. op de bodemplaat zijn dan eventueel bankjes gemonteerd en een stuurkolom  de KNRM heeft zelfs RIB's met een kajuit erop. Er kan een enorm vermogen gekoppeld worden aan een RIB d.m.v. buitenboordmotoren soms worden er zelfs twee motoren en sporadisch ziet men er zelfs drie motoren achter een RIB hangen. Dit staat garant voor honderden pk's aan vermogen achter zo'n schip, en gezien de drijf en glijeigenschappen kunt u zich wel voorstellen dat zo'n vaartuig niet alleen uiterst wendbaar is maar zich ook nog eens als een torpedo over het water voort beweegt.

Materiaal

Veelal wordt PVC gebruikt voor opblaasboten, maar worden er hogere eisen aan de levensduur van de boot gesteld dan wordt er vaak voor Hypalon gekozen. Dit is een synthetisch rubber dat veel minder gevoelig is voor chemicaliën en UV licht dan bij PVC het geval is. De levensduur wordt gemiddeld met zo'n factoor 3  verlengd. In plaats van zo'n 10 jaar kunt u nu dan zo'n 30 jaar genieten van uw opblaasboot. Het is handig als een volgboot op uw schip dat ten alle tijden wordt blootgesteld aan de weersomstandigheden van hypalon is. Een PVC boot volstaat prima en doet qua vaareigenschappen niet onder dan die van een hypalon vervaardigde boot.

Banaan

Verder maken wij uiteraard melding van de andere opblaasbare vaartuigen die hierboven nog ontbreken. Er zijn allerlei opblaasbare fun artikelen die achter een speedboot gehangen kunnen worden zoals de banaan die je voor menig kust van een zonnig oord , vol met toeristen heen en weer ziet varen. Zo ook de band en allerlei andere opblaasbare variaties.

Opblaasbare Kano

Als laatste vermelden wij nog de diverse ander op lichaamskracht voortbewogen vaartuigen. De opblaasbare kajak is vele malen beschreven binnen de winkel  bij product groep transport onder  Vaartuigen. Hij is er in vele soorten en maten. Tegenwoordig met al onze synthetische expertises zijn er al opblaasbare kano's met een volledig transparante bodem. Nu kunt u niet allen op het water genieten maar ook van de mooie wereld die zich eronder bevindt

Opvouwbare Producten

Diverse Producten

Bestek Bestek

Nu Online

We hebben 7 gasten online