Caravan

Afdrukken
PDF

Geschiedenis

berbet tentZoals eerder beschreven in diverse artikelen binnen onze site had de mensheid tijdens zijn nomadisch bestaan behoefte aan een compact onderkomen, dat gemakkelijk meegenomen kon worden op de veelal lange reizen. Een tent is al een zeer oud onderkomen dat we uit de historie al kennen in diverse verschijningen.

De tipi is een pracht voorbeeld, maar wat bijvoorbeeld te denken van de bedoeïenen tent ofwel een nomadische berber tent, die juist bescherming moet bieden tegen de zon, een schaduwtent! De evolutie van opvouwbare verblijfplaatsen verliep overal op de wereld weer anders. De yurt wordt al meer een echt opvouwbaar huis.

Woonwagen

woonwagenDoor de paardenkracht kwamen er ook transporteerbare onderkomens die zich op hen wielen lieten voortrekken door een span paarden.  Verder ging de ontwikkeling met prachtige woonwagens; die door circussen, andere rondreizende gezelschappen en bijvoorbeeld de zigeuners werden gebruikt. Wij kennen ze ook als “Pipo wagen” het waren werkelijke ambachtsstukken en bevatten veel houtsnijwerk. Ook de huifkar is een voorbeeld dat wij allen kennen, van onder andere het woeste wilde westen.

Het duurde dan ook niet lang na het verschijnen van de eerste automobiel dat er een trekhaak aan de auto werd gemonteerd en er een woonwagen achter werd gekoppeld; de geboorte van de caravan was een feit.

Binnen onze site gaan wij uiteraard alleen in op de opvouwbare versies van deze moderne verplaatsbare woning. Waarbij de enige voorwaarde is dat het een opvouwbaar verblijf is dat wordt voortgetrokken door een voertuig.
We kunnen de groep globaal in drieën delen. De klapcaravan, de vouwwagen en de pop-up. Waarbij er soms een overlap is tussen de verschillende groepen.

Klapcaravan

Dit is een opvouwbaar huisje waarbij indien uitgevouwen alle wanden van “hard”materiaal zijn, dit kan gesandwiched multiplex met aluminium zijn of bijvoorbeeld een kunststof. Maar absoluut dus geen tentdoek. De meest bekende klapcaravan is toch wel de Rapido. De aanhangwagen met een oppervlakte van bijvoorbeeld 1,5 meter breedte en 2 meter lengte (confort exclusief dissel) herbergt een huisje dat uitgevouwen een vloeroppervlakte van 2 meter bij 3,7 meet dit is meer dan een verdubbeling van het woonoppervlak. De Rapido klapwagen wordt helaas niet meer gefabriceerd vanwege de hoge productie kosten die zich zowel in het materiaal bevond maar zeker ook in het arbeidsloon. Tweedehands zijn ze nog wel te vinden en er zijn drie typen op de markt de confort-matic, de record-matic en de export-matic. In volgorde van grootte waarbij de export een royaal vloeroppervlak van 3,7x2,9meter heeft. De Rapido is gemakkelijk op te zetten op locatie. Aangekomen op de kampeerplaats wordt de aanhangwagen waterpas gesteld waarna er aan de zijkant twee steunen worden uitgeklapt die ook waterpas worden gesteld. Hierop wordt de rapido uitgevouwen en dan opgezet. Als de wanden en deuren zijn gemonteerd kunnen er in de rapido de keuken uitgeklapt worden, de bedden geplaatst, en de kasten uitgeklapt en opgehangen worden. Het is een echt minihuisje geworden compleet met bed treinzit en keuken. Het geheel kan dan nog uitgebouwd worden met een voortent en een luifel. Vaak bevindt zich in de disselbak een extra bermkeuken met koelkast.

Video Opvouwbaar.com:: Rapido demonstratie

De firma Rapido bestaat nog steeds en fabriceert naast campers ook hefdakwagens.

Hefdak

Eigenlijk is de hefdak caravan een voorloper van de pop-up. Er is een Harde aanhangwagen achter de auto die bestaat uit een kuip met daarop een deksel. Dit deksel kan omhoog gebracht worden en vormt dan het dak van de wagen, de wanden zijn meestal van doek. De oppervlakte die de kuip inneemt is ook het woonoppervlak, dit in tegenstelling tot de eerder benoemde Rapido's die een serieuze toename in grondoppervlak nemen. Ook zijn er moderne caravans die door het omhoog draaien van het dak meer sta ruimte creëren.

Pop-up

popupDe pop-up is een vouwwagen die de harde deksel van de aanhangwagen als een dak gebruikt, dit dak kan vaak omhoog gedraaid worden door een slinger. Als de Pop-up zijn dak is opgedraaid schuiven er aan de zijkanten  als een lade twee bedden uit. Deze bedden zijn omgeven door tentdoek. De Pop-up heeft een gewone deur en veelal een keuken aan boord. Het is een bekend fenomeen in Amerika en zoals het de Amerikanen betaamt bestaan er ook enorme Pop-up wagens. Enkele merken die we kunnen benoemen binnen deze groep zijn; Coleman en Fleetwood. Er is een heuse Pop-up club in Nederland, een groep met gepassioneerde mensen voor de Pop-up.

Vouwwagen

deze kennen de meeste mensen onder ons, de vouwwagen is eigenlijk een grote bungalowtent die opgeborgen zit in een aanhangwagen. Op locatie aangekomen wordt de tent zo uitgeklapt en met haringen op spanning gezet. In de bak bevindt zich vaak een trein zitje en kan men aan de zijkanten slapen. Of men met een vouwwagen of een bungalowtent te maken heeft kan men eigenlijk niet goed aan de buitenkant zien. De alpenkreuzer is waarschijnlijk het meest bekende merk vouwwagen onder ons, maar veel andere merken zijn te noemen; Holtkamp, Jamet, Trigano, roadmaster etc.

Groot voordeel van de bovengenoemde  verschillende ingenieuze sleepbare woningen is dat zij
Compact zijn en dus tijdens de reis weinig luchtweerstand bieden wat een directe besparing op uw brandstof betekent, maar zeker ook het rijgedrag ten positieve beïnvloedt
Compact zijn en gemakkelijk in de garage gestald kunnen worden of voor een serieus lager tarief in de stalling
Je hebt er geen rijbewijs E voor nodig
In Frankrijk hoef je niet extra te betalen bij de tolwegen voor een “aanhangwagen”
Gezien het feit dat je boven de grond slaapt een stuk comfortabeler kan kamperen.

Toekomst

Uiteraard blijft ook deze branche in beweging en zijn er een aantal prachtige moderne varianten op de markt gebracht. Variërend van heel klein en knus, tot de zeer machtige Trailmanor. Deze laatst genoemde is een waar opvouwbaar paradijs op wielen, het is een volwaardige luxe caravan die in uitgevouwen toestand alles aan boord heeft om het de mens naar zijn zin te maken. Zo is er een douche, toilet, slaapkamer, lederen zithoek, flatscreen, airconditioning,etc. Een zeer complete wagen die je kunt kiezen in verschillende lengtes en uitvoeringen er is er zelf één met een warande aan boord. Uitvouwen die Trailmanor en genieten op het opvouwbare terras met een drankje genietend van het uitzicht.

 

trailmanor

Opvouwbare Producten

Nu Online

We hebben 3 gasten online